W poniedziałek 25 września pojechaliśmy na targi „Smaki regionów”. Można na nich zobaczyć wiele polskich lokalnych przysmaków. My mieliśmy warsztaty w mini piekarence pod kierunkiem Pana Koperskiego.
Poznaliśmy sposób produkcji pieczywa, a potem przygotowaliśmy do wypieku ciastka z różnymi nasionami i płatkami. Oprócz tego próbowaliśmy wielu smakołyków: serów, kiełbasy i placka drożdżowego. Przejechaliśmy się nawet miniaturową kolejką. Na końcu dla wszystkich zaśpiewaliśmy żeglarską piosenkę. Na pożegnanie dostaliśmy cały worek upieczonych ciastek i dodatkowo kolorowe balony.
Niespodziankę sprawiła nam Mama Felka, która następnego dnia przyniosła do szkoły własnoręcznie zrobiony chleb. Był pyszny!
Zachęcamy wszystkich do jedzenia zdrowej żywności – takiej, która jest regionalna i tradycyjna.
Dzieci z klasy 3 c z wychowawczynią
Fotorelacja jest na stronie: https://drive.google.com/open?id=0B8CKlkriKXz1THFRSm01Qm1hTzA