Kulinarne tajemnice dawnych Słowian


Kulinarne tajemnice dawnych Słowian

W ramach innowacji pt. „Mitologiczne Wędrówki” uczniowie biorący udział w kółku historycznym uczestniczyli w niezwykłych zajęciach. Przenieśli się do świata naszych przodków – Słowian- i zgłębili tajemnice ich kuchni oraz produktów, z których korzystali.
W czasie lekcji skupiliśmy się na poznaniu wszelkich zastosowań ziół, które służyły nie tylko, jako dodatek do dań, stosowano je także w lecznictwie. Wierzono w ich spirytualne właściwości. Ku zdumieniu uczniów, Słowianie bardzo dobrze radzili sobie z chorobami – kompozycje naparów mogły uleczyć np. uporczywy ból brzucha, nadciśnienie, czy choćby wspomóc odporność.
Kosztowaliśmy podpłomyków, które w połączeniu z miodem i żurawiną okazały się pysznym deserem. Przetestowaliśmy na własnych kubkach smakowych, jak smakują kasze na słodko i słono.
Wszystko smakowało, a co najważniejsze było bardzo zdrowo!
Wiemy, jakie rośliny uprawiano, jakie zwierzęta hodowano, a na jakie polowano. Pomocne były wszelkie oryginalne opisy słowiańskich sadów, ogrodów, hodowli zwierząt i drobiu. Niestety, nie znajdziemy w nich receptur. Tu z pomocą przychodzi etnografia – przepisy przez setki lat przekazywane z pokolenia na pokolenie, techniki kulinarne. Soczewica, kasza jaglana, gryczana – to tylko nieliczne elementy kuchni słowiańskiej.

Mateusz Zachciał